Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Αναδρομική η εφαρμογή της διάταξης υπολογισμού χρόνου στρατιωτικής θητείας.

Κυράνης Κων/νος 

Αναφορικά με την επίμαχη διάταξη ‘’Υπολογισμός χρόνου στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό’’ Άρθρο 65 ΄΄του Νομοσχεδίου του ΥΝΑΝΠ και με αφορμή την σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ η οποία αναφέρει ότι τα στελέχη που θα τυγχάνουν των ευεργετικών ρυθμίσεων είναι μόνο όσοι φέρουν με τη ψήφισή του το βαθμό του Λ/Φ  ή Επικελευστή για τους ΥΠΑΞ δηλαδή 290+110 στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αντίστοιχα, θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε τα εξής .

Σύμφωνα με αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου που τώρα βρίσκεται στη Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί την εναρμόνιση με το Νόμο   4361/2016 και το Άρθρο 10 ‘’Μοριοδότηση οπλιτών θητείας’’ το οποίο αναφέρει τα εξής :


Με προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι δικαιούχοι, οι διαδικασίες και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, προκειμένου η εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας και η άσκηση συγκεκριμένων καθηκόντων, κατά τη διάρκειά της, να παρέχει δυνατότητες μοριοδότησης ή αναγνωρισμένη προϋπηρεσία ή οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα για τη συμφιλίωση της στρατιωτικής θητείας με την επαγγελματική εξέλιξη.

Όπως αναφέρει η σχετική διάταξη του Νομοσχεδίου οι παρ. 1 και 7 του άρθρου 17 του Π.Δ. 81/2012 αντικαθίστανται  από την έναρξη ισχύος του (μόλις ψηφιστεί και γίνει Νόμος ) με τις προτεινόμενες διατάξεις ως εξής :

«β) Επικελευστής: δύο (2) έτη πραγματικής υπηρεσίας, όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον η εκπλήρωσή τους αποτέλεσε τυπικό προσόν κατάταξης, τρία δε (3) έτη, όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.»

«α) Λιμενοφύλακας: επτά (7) έτη πραγματικής υπηρεσίας, όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον η εκπλήρωσή τους αποτέλεσε τυπικό προσόν κατάταξης, οκτώ δε (8) έτη, όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.»

Κατά συνέπεια  αυτό που τροποποιείται είναι το Π.Δ. 81/2012 και οι αναφερόμενες στο άρθρο 65 του Νομοσχεδίου διατάξεις.

Συνεπάγεται λοιπόν ότι η εφαρμογή της διάταξης θα εναρμονιστεί με  ΠΔ 81/12 δηλ την 14 Ιουνίου 2012 και εφόσον υπήρξε αναδρομικότητα στην μείωση του χρόνου παραμονής στο βαθμό του Λ/Φ από τα 10 έτη στα 8 εξυπακούεται ότι και το σχετικό άρθρο (65) που το αντικαθιστά θα έχει και αυτό αναδρομική ισχύ .

  • Δεν είναι δυνατό να νομοθετηθεί διάταξη που θα ευεργετεί συγκεκριμένη ομάδα συναδέλφων (αυτό παραπέμπει σε άλλες εποχές).
  • Από τη στιγμή που η εφαρμογή του παρόντος άρθρου δε θεμελιώνει δικαίωμα λήψης αναδρομικών αποδοχών συνεπάγεται και η αναδρομική του εφαρμογή .


Σε κάθε περίπτωση όμως θα βοηθούσε στην σχετική αιτιολογική έκθεση για το άρθρο 65 να επισημανθεί ότι η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ ανεξαρτήτως του βαθμό που φέρουν σήμερα τα στελέχη εφόσον βεβαία προέρχονται από ΥΠΑΞ ή Λ/Φ και ο στρατός αποτέλεσε  τυπικό προσόν κατάταξης.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου