Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Η Αλλαγή Πορείας είναι γεγονός

               Kυράνης Κων/νος 
                Ταμίας ΠΟΕΠΛΣ 
Πρόεδρος ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος

Σε μία εποχή αλλαγών ,ραγδαίων εξελίξεων και επιτακτικής συνδικαλιστικής επαγρύπνησης η ΠΟΕΠΛΣ την 30/06/2015 αλλάζει σελίδα.

Οι δημοκρατικές αν και επίπονες όσο και αναγκαίες εξελίξεις στο αντιπροσωπευτικότερο συνδικαλιστικό μας όργανο μας οδήγησαν σε μία νέα εποχή που βασικό της στοιχείο αποτελεί η εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός μας.

Αναζητώντας τα αίτια των όσων δυσάρεστων παραμέτρων που προέκυψαν, θα πρέπει να ανατρέξουμε στον Γενάρη του 2014 όπου με την "πρώτη παγκόσμια" διαδικασία και με την ανάταση χειρός μέσα σε 2 λεπτά διαλύθηκε η Ομοσπονδία μας.




Η αιτία της διάλυσης της Ομοσπονδίας δεν έγινε ποτέ γνωστή και παρακαλώ όποιος την γνωρίζει να μας την γνωστοποιήσει δημόσια.

Το μόνο που μας ζητήθηκε ήταν η συμμετοχή μας στην αποπομπή 2 μελών του τότε ΔΣ και αφού κάποιοι από εμάς αρνηθήκαμε, η μονή αποφασίστηκε η διάλυσή της.

Η επόμενη μέρα μετά τις εκλογές στην ΠΟΕΠΛΣ μόνο ομαλή δεν μπορούσε να είναι καθώς οι διαφωνίες και οι αντιθέσεις σε συνδικαλιστικής φύσης θέματα δεν μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε κοινό δρόμο κυρίως με τον τέως πρόεδρο κ.Δριβάκο και παρά το γεγονός ότι και από τις δυο πλευρές κάποια μέλη του ΔΣ κατέβαλαν προσπάθειες για μια φόρμουλα συνεργασίας.

Το στήσιμο της "ανανεωμένης"΄ Ομοσπονδίας με Πρόεδρο, Γεν. Γραμματέα, Αντιπρόεδρο, εκπρόσωπο στις μεταθέσεις, αντικαταστάτη αυτού, εκπρόσωπο στις προσφυγές, αντικαταστάτη αυτού και εκπρόσωπο στο ΛΑΠ, Πλωτάρχες στο βαθμό και σειρές με συμπληρωμένη υπηρεσία των 24,5 ετών και με δυνατότητα συνταξιοδότησης ανά πάσα στιγμή, πέραν της συνδικαλιστικής ακεραιότητας του καθενός από αυτούς, δεν ήταν δείγμα πρόθεσης εκπροσώπησης όλων των βαθμίδων των συναδέλφων και λογικό ήταν να υπάρχουν αντιδράσεις τόσο των συνδικαλιστών όσο και απλών συναδέλφων για το πόσο η παρούσα σύνθεση του ΔΣ θα έφερνε την εξέλιξη στο χώρο μας.
         
Η διαφορετική μας προσέγγιση σε σοβαρά θέματα όπως το ΤΑΛΣ, ο Καλλικράτης, η απώλεια 2.400 οργανικών θέσεων, το ασφαλιστικό, οι μεταθέσεις, η εξέλιξη του προσωπικού αλλά και η αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, προσεγγίζοντάς το από τη σκοπιά του συναδέλφου παράλληλα με τη  διοργάνωση του συνεδρίου μας στα Δωδεκάνησα, μας οδήγησε στην δημοσιοποίηση των απόψεών μας, στάση η οποία έφερε τον πλήρη αποκλεισμό μας από κάθε δράση στην ΠΟΕΠΛΣ.

Αποτέλεσμα της διαφορετικότητάς μας ήταν οι εξελίξεις στο Συνέδριο του Αιγίου όπου και η πλειοψηφία των σύνεδρων στήριξε την Αλλαγή Πορείας στην ΠΟΕΠΛΣ.

Στην προσωρινή διοικούσα συμφωνήθηκε να προχωρήσουμε στον 1,5 μήνα που θα είχαμε μπροστά μας στην οργάνωση των εκλογών αλλά και στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που θα προέκυπταν όπως αυτό του ΤΑΛΣ με καταληκτική ημερομηνία την 30-06-2015 αλλά και των τακτικών μεταθέσεων του έτους.

Με μεγάλη μου χαρά δέχτηκα την πρόταση συνδικαλιστών, που η τύχη μας έφερε σε διαφορετικά ρεύματα, να αναλάβω πρωτοβουλία για κοινό ψηφοδέλτιο που θα είχε ως βάση την ανανέωση και την μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση από κάθε τοπική Ένωση. Η ανωτέρω πρόταση έτυχε πλήρους αποδοχής από το μεγαλύτερο μέρος των συνδικαλιστών με τους όποιους και επικοινώνησα.

Προς μεγάλη μου έκπληξη όμως αυτοί που με προέτρεψαν στη λήψη της πρωτοβουλίας αυτής προχώρησαν  μετά από 1 ώρα και χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι, σε διαδοχικές και ειλημμένων αποφάσεων παραιτήσεις, γεγονός που με στενοχώρησε και με προβλημάτισε καθώς θα περίμενα πιο ξεκάθαρη στάση απέναντί μου μιας και δεν ήμουν εγώ αυτός που τους προέτρεψα στη από κοινού οργάνωση  ψηφοδελτίου αλλά οι ίδιοι.

Ακόμη και μετά από αυτά προσπαθώντας να διατηρηθεί η ομαλότητα ποτέ δεν έκρινα ούτε σχολίασα τα λεγόμενα των συναδέλφων που παραιτήθηκαν για λογούς περί μη ενημέρωσης τους  κλπ αν και η παραίτηση ως ενέργεια συνδικαλιστή δεν με εκφράζει καθώς βρίσκομαι στο χώρο αυτό χάρη στην ψήφο των συναδέλφων που με εκλέγουν, οφείλω να την τιμώ  για να είμαι παρών στις εξελίξεις ακόμη και όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλω. Προσωπικά εξέλαβα την στάση τους ως κίνηση τακτικής και διαφοροποίησης από τους υπόλοιπους θυμίζοντας ότι και οι ίδιοι όταν βρισκόταν σε θέσεις που γνώριζαν τα τεκταινόμενα στην Ομοσπονδία ουδέποτε κάποιος ενδιαφέρθηκε να με ενημερώσει …και καλά έκαναν καθώς δική μου υποχρέωση ήταν να ενδιαφέρομαι και να αναζητώ ενημέρωση.  

Από την στιγμή εκείνη μέχρι και σήμερα τόσο για το πρόσωπό μου αλλά και για τους υπόλοιπους της διοικούσας έχει στηθεί ένα μηχανισμός σπίλωσης μας με επώνυμους συνδικαλιστικούς χαρακτηρισμούς ως ανεύθυνους και επικίνδυνους, εκφράσεις που δεν ταιριάζουν ούτε στο επίπεδο μας ούτε συνάδουν με την συναδελφικότητα που οφείλουμε να έχουμε ως βασική μας αρχή.
Ανώνυμα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακά μέσα αγνώστου ιδιοκτήτη, έχουν ταχθεί σε ένα άνευ προηγουμένου παιχνίδι ευτελισμού του Συνδικαλισμού με εμπνευστές αυτών των πράξεων πρόσωπα που σίγουρα δεν προέρχονται από το "διάστημα".

Αντί αυτού ως προσωρινή διοικούσα διαχειριστήκαμε με απόλυτη επιτυχία τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν στο διάστημα αυτό και αφορά κυρίως στο ΤΑΛΣ αλλά και στην "καυτή πατάτα" των τακτικών μεταθέσεων.
  
Αναφορικά με το ΤΑΛΣ  στη συνάντησή μας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Στρατούλη Δ. και Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρωμανιά Γ. λάβαμε την δέσμευση για επιπλέον παράταση 4 μηνών (έως 31/10/2015) με στόχο την ακύρωση της διάταξης του άρθρου 220 του ν. 4281/2014 που αφορά στο ΤΑΛΣ.


Επίσης τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί διάταξη με την οποία θα καταργείται ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού εφάπαξ, της υπουργικής απόφασης Φ.80000/1093/26/12-2-2014.


Οι μεταθέσεις αποτελούν την βασική μας προτεραιότητα έχοντας ως στόχο για πρώτη φορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα με σκοπό την ενίσχυση των συνάδελφων που καθημερινά δίνουν αγώνα επιβίωσης με τους παράνομους μετανάστες στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου παράλληλα με την στελεχιακή ενδυνάμωση των Κυκλάδων.

Στην περίπτωση της τρομολαγνείας περί αλλαγής του καθεστώτος των μεταθέσεων με 24μηνο και την προώθηση διάταξης που θα το μετέτρεπε σε υποχρεωτικό, στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο με τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ Αθανάσιο όσο και τον Αναπληρωτή υπουργό  Ναυτιλίας κ Δρίτσα λάβαμε την διαβεβαίωση ότι καμία αλλαγή στο υπάρχον καθεστώς των μεταθέσεων δεν πρόκειται να προωθηθεί αν προηγουμένως δεν υπάρξει η σύμφωνη γνώμη της ΠΟΕΠΛΣ.

Η σοβαρότητα και η ειλικρίνεια διέπει κάθε μας δράση.

Στη νέα αυτή εποχή ρόλο και χώρο έχουν όλες οι υγιείς δυνάμεις χωρίς περιθώρια ρεβανσισμού, με εκπροσώπηση από  όλη την Ελλάδα και από συναδέλφους κάθε βαθμίδας.

Ο Συνδικαλισμός επιτάσσει συνοχή, συνέπεια και αποφασιστικότητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε με γνώμονα τον συνάδελφο σε όποια γωνιά της πατρίδας μας και αν αυτός υπηρετεί.

Στις 30 Ιούνη γυρίζουμε σελίδα και για όσους δυσκολεύονται να το αποδεχτούν η Αλλαγή Πορείας είναι γεγονός.            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου