Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Αυξάνεται ή όχι το κόστος αναγνώρισης του χρόνου της πλασματικής (μάχιμης) πενταετίας .

Του Κυράνη Κων/νου
Ταμία ΠΟΕΠΛΣ &
Προέδρου ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος

Με το  Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α 85/12-5-2016) Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας − Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού − συνταξιοδοτικού συστήματος αυξάνεται την 1-1-2017 το ποσοστό για την αναγνώριση των πλασματικών ετών από 6,67 % σε 20%.

Η ανωτέρω τροποποίηση εγείρει το ερώτημα αν στα πλασματικά έτη που αναφέρονται στο νόμο εντάσσονται και αυτά της πλασματικής (μάχιμης) πενταετίας.

Σε περίπτωση που η μάχιμη πενταετία εντάσσεται στα πλασματικά έτη που το συνολικό κόστος αναγνώρισης αυξάνεται (σήμερα είναι    περίπου στα 2.300 €, δηλ. 39 € κάθε μήνα για πέντε χρόνια -60 μήνες- ) τα στελέχη των Σ.Α θα χρειαστεί να καταβάλουν το  τριπλάσιο ποσό , όπως  ακριβώς ισχύει για τους Στρατιωτικούς ,δηλαδή γύρω στις 10.000 €.


Θα πρέπει να τονιστεί ότι το ποσοστό που καθορίστηκε η αναγνώριση της πλασματικής πενταετίας ορίστηκε μετά από παρέμβαση των συνδικαλιστικών οργάνων των Σ.Α  στο Π.Δ. 169/2007 και βάση του είναι η αποζημίωση της εργασίας πέραν του πενθημέρου ήτοι τα 46 ευρώ.

Η ερμηνεία που δίνεται από τους περισσότερους διαχωρίζει τη μάχιμη πενταετία από τα πλασματικά έτη καθώς αποτελούν πραγματικό χρόνο εργασίας και όχι πλασματικό καθώς με το άρθρο 40 παρ. 4 του ΠΔ 169/2007: «Ο χρόνος υπηρεσίας που υπολογίζεται με προσαύξηση σύμφωνα με τα παραπάνω λογίζεται ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας.» και στην ουσία  είναι η αναγνώριση του χρόνου εργασίας μας το Σαββατοκύριακο καθώς ως συνολικός χρόνος 40 ετών όπως αυτός απαιτείται με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του 3865/2010 (120 Α’), η εργασία τα σαββατοκύριακα καλύπτει εργασία 5 ετών.
  
Επιπροσθέτως και για να ισορροπήσει η αδικία που προκύπτει για τα στελέχη που δεν μπορούν να ενταχτούν στις ευεργετικές διατάξεις του παλαιού ασφαλιστικού καθεστώτος με πλήρη συνταξιοδότηση στα 24,5 έτη μέχρι και την 31/12/2014 παρέχεται η δυνατότητα για επιπλέον αναγνώριση 3 ετών (συνολικά 8) σε όσους έχουν καταταγεί μέχρι και το 1995.       

Η ψήφιση του Ν. 4387/2016 (ΦΕΚ Α 85/12-5-2016) οδήγησε πολλά στελέχη να επισπεύσουν την διαδικασία αναγνώρισης της πλασματικής πενταετίας.

Για τα αιτήματα των συναδέλφων όμως που έχουν υποβληθεί μετά και την ψήφιση του Νόμου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχηγείου του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ έχουν παγώσει τη διαδικασία καθώς αναμένουν απαντήσεις στα  ερωτήματα που έχουν υποβληθεί  στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Γ.Λ.Κ. για το αν θα υπάρξει αλλαγή στο κόστος αναγνώρισης τους ή όχι ..
 Συμπέρασμα :Επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής και επίσημη απάντηση στο ερώτημα: αυξάνεται ή όχι  η αναγνώριση χρόνου της πλασματικής (μάχιμης) πενταετίας.

Θα πρέπει όμως μέχρι και την 31/12/1 το Υπουργείο Οικονομικών και το ΓΛΚ να έχουν δώσει σαφείς διευκρινήσεις ώστε να αποφευχθούν λάθη που θα κοστίσουν στους συναδέλφους την δυνατότητα αναγνώρισης 5 ετών εργασίας με ένα ιδιαίτερα χαμηλά κόστος.


Αναμένουμε λοιπόν στο άμεσα προσεχές διάστημα, που δεν θα πρέπει να είναι πέραν του Οκτωβρίου, διευκρινιστικές οδηγίες ώστε να αποφασίσει το κάθε στέλεχος αν τον συμφέρει και πότε η αναγνώριση των πλασματικών ετών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου