Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου: Αποψιλωμένο από προσωπικό και με… υπερεργασία στέκεται «όρθιο»

Μειωμένο κατά 40% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια είναι το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, λόγω αποχωρήσεων του προσωπικού και του «Καλλικράτη» και με υπερεργασία των στελεχών του καταφέρνει και στέκεται ακόμη στο ύψος του και ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις και αρμοδιότητες που αυξάνονται.
Τα παραπάνω επισημαίνουν συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος, που ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου και του Λ.Σ. να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις, να γίνουν προσλήψεις και να αυτονομηθούν οι Λιμενικοί Σταθμοί Αγιοκάμπου, Τρικέρων και Αμαλιάπολης με δική τους οργανική σύνθεση και όχι να υπάγονται στο Λιμεναρχείο του Βόλου, με το επικείμενο Προεδρικό Διάταγμα Μεταθέσεων για το προσωπικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Λιμενικών Κεντρικής Ελλάδος και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΕΠΛΣ) Κώστα Κυράνη, τo Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου αποτελεί εδώ και χρόνια θεματοφύλακα ασφάλειας της πόλης μας και της προστασίας των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Νομού Μαγνησίας.
Τόσο με τα σκάφη που διαθέτει, τις Ειδικές Δυνάμεις, τα στελέχη του γραφείου ασφαλείας, όσους υπηρετούν στην τροχαία αλλά και όλους τους Λιμενικούς που εργάζονται στα γραφεία, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, ανέφερε και θύμισε ως επιτυχία τη συντονισμένη επιχείρηση με έξι συλλήψεις στο πάρκο του Αγ. Κωνσταντίνου για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.
Παρόλα όμως που τόσο οι αρμοδιότητες αλλά και οι υποχρεώσεις του Λιμεναρχείου Βόλου αυξάνονται, η σταδιακή μείωση του προσωπικού τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει τα στελέχη που υπηρετούν εκεί σε ρυθμούς εργασίας που ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια.

Με μισό προσωπικό
Ο πρόεδρος των Λιμενικών Κεντρικής Ελλάδος Κωνσταντίνος Κυράνης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου αλλά και οι Λιμενικές αρχές του Ν. Μαγνησίας έχουν δεχτεί μειώσεις προσωπικού σε επίπεδα που αγγίζουν το 40%.
Η μείωση των οργανικών θέσεων του Λιμενικού Σώματος το 2014 από 10.400 σε 8.000 περιέκοψε κατά αναλογία και τις οργανικές θέσεις στα Λιμεναρχεία του Νομού. Την ίδια χρονιά ο Καλλικράτης του Λιμενικού Σώματος αφού οδήγησε στο κλείσιμο της Λιμενικής Αρχής του Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου προκάλεσε τη σταδιακή μείωση του προσωπικού που υπηρετούν στο Νομό».
Όπως εξήγησε στη μείωση του προσωπικού συνέβαλε και η διάταξη του «Καλλικράτη» στο Λιμενικό Σώμα, που συρρίκνωσε όλες τις υπηρεσίες του Ν. Μαγνησίας και Λάρισας σε μία, δηλαδή το Λιμεναρχείο Βόλου το οποίο πλέον έχει την εποπτεία των Λιμενικών Αρχών Αγ. Κυριακής Τρικέρων, Αμαλιάπολης, Αγίου Ιωάννη Μουρεσίου (λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες ) και στο Ν. Λαρίσης τον Αγιόκαμπο και το Στόμιο (λειτουργεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες)».
Υπερβαίνουν εαυτόν
To Λιμεναρχείο του Βόλου πλέον έχει χάσει το 40% του δυναμικού του καθώς εδώ και 3 χρόνια καταγράφει μόνο απώλειες σε στελέχη καθώς υπολογίζεται ότι έχουν μετατεθεί 43 άτομα συνολικά προς άλλες υπηρεσίες χωρίς παράλληλα να υπάρχει ανάλογη ενίσχυση, ανέφερε ο Κώστας Κυράνης.
Παρόλο όμως που οι μειώσεις του προσωπικού δεν έχουν σταματήσει ,το σκάφος του Λιμεναρχείου ΠΛΣ 615 βρίσκεται σε διαρκή δράση τόσο στα όρια δικαιοδοσίας του με εκατοντάδες ελέγχους και αντιμετώπιση συμβάντων, ενισχύοντας ταυτόχρονα με πολλές μέρες απόσπασης στο Ανατολικό Αιγαίο το Λιμενικό Σώμα στον αγώνα για τη παράνομη μετανάστευση, τόνισε.
Το ίδιο συμβαίνει και με το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών που εκτός της υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών που προσφέρουν στην ασφάλεια της περιοχής και στην προστασία των πολιτών του Ν. Μαγνησίας, ταξιδεύουν αδιάλειπτα σε κάθε σημείο της Ελλάδος, προκειμένου να ενισχύσουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους το έργο του Λιμενικού Σώματος- Ελληνική Ακτοφυλακή.
Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό έχει ωθήσει τους Λιμενικούς στο γραφείο Ασφαλείας να υπερβούν τον εαυτό τους και να έχουν καθιερώσει το Λιμεναρχείο του Βόλου ως την κορυφαία υπηρεσία προστασίας των πολιτών στην περιοχή.
Ο συνδικαλιστής λιμενικός, προσθέτει ότι αδιάλειπτη είναι και η εργασία των στελεχών του Γραφείου Τροχαίας με συνεχείς ελέγχους για την ομαλή κυκλοφορία εντός της χερσαίας ζώνης, για το παραεμπόριο που μαστίζει την περιοχή μας αλλά και κάθε είδους παράνομης δραστηριότητας.
Το τρίπτυχο των λύσεων
Ο πρόεδρος των Λιμενικών Κεντρικής Ελλάδος με την ιδιότητα του μέλους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΕΠΛΣ) Κώστας Κυράνης, εκτιμά ότι η λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει κυρίως στα Λιμεναρχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας από τη Θεσσαλία μέχρι και τον Έβρο (Βόλου, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης), θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο τρίπτυχο που η Ομοσπονδία έχει παραθέσει στην πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία του Λιμενικού Σώματος:
Α) Αύξηση οργανικών θέσεων κατά 15%, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό κ. Δρίτσα ο οποίος υποσχέθηκε να την υλοποιήσει από το 2017.
Β) Την τροποποίηση του Καλλικράτη και την αυτονόμηση των υπηρεσιών του Αγιοκάμπου, Τρικέρων και Αμαλιάπολης ως υπηρεσίες με δική τους οργανική σύνθεση και όχι υπαγόμενες στο Λιμεναρχείο του Βόλου με το επικείμενο ΠΔ Μεταθέσεων.
Γ) Την ταυτόχρονη πρόσληψη νέων στελεχών ώστε ο αριθμός να αγγίξει τους 9.000. Ήδη μέσα στο 2016 οι νέες προσλήψεις θα φτάσουν τις 700 περίπου με το υπάρχον δυναμικό να βρίσκεται στα επίπεδα των 7.400, σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Καταλήγοντας ο κ. Κυράνης δήλωσε ότι η αποψίλωση του στελεχιακού δυναμικού και η ταυτόχρονη αύξηση των υποχρεώσεων, δεν έχουν στερήσει καθόλου στη Λιμενική Αρχή Βόλου την άψογη εξυπηρέτηση των πολιτών που έρχονται να διεκπεραιώσουν τις προσωπικές τους υποθέσεις από όλη τη Θεσσαλία, δίνοντας καθημερινά τα εύσημα τόσο στον Κεντρικό Λιμενάρχη Βόλου, πλοίαρχο Λ.Σ Εμμανουήλ Κανάλη, όσο και σε όλα τα στελέχη που εργάζονται στο Λιμεναρχείο.
πηγή:magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου