Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Μετατροπή του Λιμενικού Φυλακίου Στομίου σε Λιμενικό Τμήμα .


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
με τη παρούσα μας επιστολή θα θέλαμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα αναβάθμισης της Λιμενικής Αρχής Στομίου σε Λιμενικό Τμήμα από Λιμενικό Φυλάκιο που είναι σήμερα.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα  με την εφαρμογή του Κανονισμού  79/2014 «Κατανομή οργανικών θέσεων προσωπικού στις οργανικές μονάδες Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» και το Π.Δ. 81/2014 (Λιμενικός Καλλικράτης) το εγχείρημα συρρίκνωσης του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ προκάλεσε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Σώματος αλλά και στα στελέχη του.


Ένα από τα αρνητικά των ενεργειών της προηγουμένης ηγεσίας είναι η επί της ουσίας κατάργηση του Λιμενικού Σταθμού Στομίου και η υποβάθμισή του σε Λιμενικό εποχικό Φυλάκιο το οποίο και καλύπτεται τους καλοκαιρινούς μήνες με περιπολίες στελεχών κυρίως τα Σαββατοκύριακα από το Λιμενικό Τμήμα Αγιοκάμπου .

Ενισχύοντας τόσο το αίτημα της Δημοτικής Αρχής Αγιας Λαρίσης όσο και των φορέων της περιοχής  παρακαλούμε θερμά όπως εξετάσετε θετικά το αίτημά μας περί μετατροπής του Λιμενικού Φυλακίου Στομίου σε Λιμενικό Τμήμα Στομίου, όπως ήταν στο παρελθόν και ως ανεξάρτητη υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Σας ενημερώνουμε δε, ότι από τη στιγμή που μετατράπηκε σε Λιμενικό Φυλάκιο το Λιμενικό Τμήμα Στομίου, εκ των πραγμάτων περιήλθαν επιπλέον αρμοδιότητες σ’ αυτό του Αγιοκάμπου και φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν επαρκεί το ανθρώπινο δυναμικό και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός παρόλη την καλή διάθεση και την καταβολή προσπαθειών των στελεχών, να καλύψει όλο το εύρος της περιοχής με τα μέσα που διαθέτει.

Οι φορείς και οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Ευρυμενών (Τοπικές Κοινότητες Στομίου, Ομολίου, Καρίτσας, Παλαιόπυργου, οικισμός Αλεξανδρινής), του Δήμου Τεμπών και της ευρύτερης περιοχής, αναγκάζονται για τη διεκπεραίωση όλων των εργασιών και των δραστηριοτήτων τους να μεταβούν στο Λιμενικό Τμήμα Αγιοκάμπου, διανύοντας μία απόσταση περίπου 30 χλμ., συνυπολογίζοντας τα έξοδα μετακίνησης και τις εργατοώρες.

Ιδιαίτερο πρόβλημα παρουσιάζεται κατά τους θερινούς μήνες όπου η προσέλευση των επισκεπτών στον τόπο αυτό είναι αυξημένη λόγω του ότι βρίσκεται στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Νομού Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με μεγάλο ανάπτυγμα ακτών.

Στα ανωτέρω θα πρέπει να προσθέσουμε και τη μεγάλη πρόκληση που θα κληθούμε να ανταποκριθούμε και αφορά στις νέες αρμοδιότητες του αιγιαλού και της παραλίας .

Επίσης αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι μετά τη μείωση των οργανικών θέσεων η υπηρεσία του Κ.Λ.Βόλου αλλά και τα υπαγόμενα σε αυτό Λιμενικά Τμήματα έχουν υποστεί απώλεια σε στελεχιακό δυναμικό σε ποσοστό 40%. 

Συνοψίζοντας θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ανάγκη της αναμόρφωσης του Λιμενικού Καλλικράτη με την αναβάθμιση του Στομίου σε Λιμενικό Τμήμα αποτελεί καθολικό αίτημα τόσο των τοπικών φορέων της , της Δημοτικής Αρχής ,των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής ,των επαγγελματιών αλιέων όσο και των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ που εκφράζονται μέσω της ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος . 

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να έχει το εγχείρημα της άρσης των αδικιών του Καλλικράτη επικροτούμε ως θετικές τις ενέργειες της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας όπως αυτή με τη ψήφιση της  διάταξης για τα Λιμενικά Τμήματα στο ν.4504/2017 αλλά και εν συνεχεία τη συγκρότηση της επιτροπής για την αύξηση των οργανικών θέσεων που μας δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε ανά την Ελλάδα υπηρεσίες που ‘’υποβαθμίστηκαν ΄΄ όπως αυτή του Στομίου.

  

                                                              Για το ΔΣ

                                        Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ              Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

            ΚΥΡΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ      ΜΠΡΟΥΣΟΒΑΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου