Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Εδώ και δύο χρόνια λιμενικοί περιμένουν την πολυπόθητη μετάθεση

«Πότε θα εκδοθεί η απόφαση για τη μετάθεση; Πότε θα πάω να συναντήσω την οικογένειά μου; Μέχρι πότε θα σταματήσω να πληρώνω δύο ενοίκια, ένα για την οικογένεια και ένα για εμένα;». Τα ερωτήματα αυτά ακούν καθημερινά από πολλούς συναδέλφους τους οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών οι οποίοι για πάνω από ένα χρόνο περιμένουν να εκδοθεί η απόφαση για τη μετάθεσή τους και παράλληλα να εγκριθεί η καταβολή του χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στην μετακόμιση.


Οι συνδικαλιστές λιμενικοί, όπως λένε, δεν έχουν εξακριβωμένο αριθμό των συναδέλφων τους που βρίσκονται σε «ομηρία» επί πολλούς μήνες περιμένοντας τη μετάθεσή τους, ωστόσο πρόχειρες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για πάνω από 300 στελέχη του Σώματος. Και το πρόβλημα έχει προκύψει, όπως λένε, επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τις μετακινήσεις.

Δύο νοίκια και 13 χρόνια στο ίδιο μέρος

Ζήτημα υπάρχει ωστόσο και με λιμενικούς που ενώ μετακινήθηκαν, εν τούτης μέχρι σήμερα δεν τους έχει αποδοθεί η εξόφληση του ποσού που έδωσαν για τη μετακόμισή τους.

Όπως καταγγέλλουν αρκετοί λιμενικοί, θεωρώντας πως είναι τυπική η διαδικασία της μετάθεσης -είτε ύστερα από αίτημα τους είτε με απόφαση του Συμβουλίου Μεταθέσεων- ζήτησαν από τη σύζυγο και τα παιδιά τους να μετακομίσουν στην περιοχή όπου επρόκειτο να μετακινηθούν προκειμένου να βρουν σπίτι έγκαιρα. Ωστόσο οι λιμενικοί εγκλωβίστηκαν ουσιαστικά στις υπηρεσίες τους και αναγκάζονται, έχοντας ήδη δεχθεί σημαντική μείωση στους μισθούς τους, να πληρώνουν δυο ενοίκια.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είναι γενικό ωστόσο περισσότερο «αγγίζει» τους κυβερνήτες και τους μηχανικούς των σκαφών του Σώματος και έτσι ενώ θα έπρεπε αρκετοί εξ αυτών να βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες εν τούτης συνεχίζουν τις περιπολίες στη θάλασσα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση λιμενικού ο οποίος επί 13 χρόνια βρίσκεται σε ναυαγοσωστικό σκάφος στο βορειοανατολικό Αιγαίο και παρά τα συνεχή αιτήματά του δεν εκδίδεται απόφαση μετακίνησής του.

Μιλώντας στο «Βήμα» οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενικών αναφέρουν ότι ευθύνη φέρει κατά κύριο λόγο η διεύθυνση διοικητικού ενώ δεν είναι άμοιροι ευθυνών όσοι βρίσκονται στα γραφεία του υπουργού Ναυτιλίας και του αρχηγού του Λιμενικού. Συμπληρώνουν πως από την πλευρά της φυσικής τους ηγεσίας συστήνεται υπομονή μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Παράλληλα απορρίπτουν ως αιτιολογία για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εκκρεμών μεταθέσεων τη διενέργεια των αλλαγών στις υπηρεσίες με βάση τον «λιμενικό Καλλικράτη» λέγοντας πως υπάρχουν στελέχη που περιμένουν εδώ και δυο χρόνια και έπρεπε ήδη να βρίσκονται με τις οικογένειές τους.

Παρεμβάσεις από Ενώσεις Λιμενικών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ) εκφράζεται έντονη δυσαρέσκεια αλλά και διαμαρτυρία «για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση τόσο της κοινοποίησης του συνόλου των αποφάσεων του Συμβουλίου Τοποθετήσεων - Μεταθέσεων για το έτος 2013 όσο και της σύγκλησής του για το τρέχον έτος».

Όπως αναφέρει η ΠΕΑΛΣ στην ανακοίνωση «για άλλη μια χρονιά, δυστυχώς, εξελίσσεται το ίδιο σκηνικό με τα στελέχη να καθίστανται όμηροι μιας ατέρμονης διαδικασίας, που ως αποτέλεσμα έχει την ανατροπή των οικογενειακών προγραμματισμών και συνακόλουθα την περαιτέρω επιβάρυνσή τους».

Σημειώνεται ακόμη ότι είναι δικαιολογημένα τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες του προσωπικού και «αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν μια προβλεπόμενη και συγκεκριμένη διαδικασία να αφήνεται κάθε φορά στην τύχη της και χωρίς κανείς μέχρι σήμερα να έχει λογοδοτήσει για πράξεις ή και παραλήψεις».

Η ΠΕΑΛΣ θεωρεί πως «η λύση είναι μία και αυτή η λύση άμεσα πρέπει να προωθηθεί: Η κοινοποίηση του συνόλου των αποφάσεων, με τη δέσμευση της απαιτούμενης πίστωσης για την ολοκλήρωσή τους και παράλληλα άμεση σύγκληση του Συμβουλίου για το τρέχον έτος» και καλεί τη φυσική ηγεσία «να παράσχει συγκεκριμένες οδηγίες και εντολές ώστε να "τρέξει" η διαδικασία και το τελικό αποτέλεσμα να είναι αντάξιο των προσδοκιών και των αναγκών του προσωπικού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ».

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ). Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΠΛΣ επισημαίνει ότι «μετά από καταγγελίες συναδέλφων αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε για μια ακόμη φορά στα ζητήματα των οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης, θέτοντας ευθέως θέμα για τον τρόπο επιλογής και των προτεραιοτήτων που η διοίκηση (σε ποιο επίπεδο άραγε;) βάζει, προκειμένου να εγκρίνει τα οδοιπορικά έξοδα μετάθεσης των περσινών μεταθέσεων ώστε, να εκδοθούν οι σχετικές διαταγές.Την ίδια ώρα η καθυστέρηση ενταλματοποίησης των ήδη εγκεκριμένων οδοιπορικών εξόδων μετάθεσης υπερβαίνει το ένα έτος».

Η ΠΟΕΠΛΣ ζητά να υπάρξει σεβασμός στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Σώματος «για να ανταποκριθούν στις οικογενειακές και προσωπικές τους ανάγκες με τις μειώσεις των μισθών που έχουν υποστεί και να μην τους προσθέτει και άλλα βάρη, που δεν μπορούν να αντέξουν».
tovima.gr
Βυθούλκας Διονύσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου