Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Επιστολή σε ΥΝΑΝΠ για καταβολή αποζημιώσεων σε δικαιούχους Επιθεωρητές πλοίων (ΤΚΕΠ)


Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 1665/18 Αυγούστου 2008 του Β’ Τεύχους Φύλλου Εφημερίδος της Κυβερνήσεως, έγινε ο καθορισμός των αποζημιώσεων και των εξόδων μετακίνησης για τα μέλη των Τοπικών Κλιμακίων Επιθεώρησης Πλοίων (ΤΚΕΠ).
Σε συνέχεια των ανωτέρω και δυνάμει σχετικών αποφάσεων των οικείων κατά τόπους Κεντρικών Λιμεναρχείων συγκροτήθηκαν τα αντίστοιχα ΤΚΕΠ της τοπικής αρμοδιότητάς τους.
Μέχρι τον Νοέμβριο του 2008 καταβαλλόταν η νόμιμη αποζημίωση με τα εκάστοτε οδοιπορικά έξοδα απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς επιθεώρησης, όπως αυτό οριζόταν στην παράγραφο 1 (β) του άρθρου 5 του Π.Δ. 375/2002. 


Έκτοτε και εφ’ εξής, αποφασίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο τα χρήματα των αποζημιώσεων των μελών των Τοπικών Κλιμακίων Επιθεώρησης Πλοίων (ΤΚΕΠ) να κατατίθενται αρχικά από τους υπόχρεους καταβολής των αποζημιώσεων (πλοιοκτήτες) στις αρμόδιες ΔΟΥ, με την έκδοση διπλοτύπου εισπράξεως και ακολούθως να αποδίδονται τα χρήματα (από την Διοίκηση) στους δικαιούχους.

Ωστόσο, από 01-12-2008 μέχρι και 31-12-2013 δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους τα αναλογούντα ποσά αποζημίωσης, όπως αυτά παρουσιάζονται από τα διπλότυπα είσπραξης της ΔΟΥ ενώ έχουν ήδη ενημερώσει περί τούτου τα αρμόδια τμήματα ελέγχου πλοίων των αρμοδίων Δ.Ο.Υ.

Παρά το γεγονός ότι τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αλλά και οι ιδιώτες επιθεωρητές είναι οι μόνοι και αποκλειστικοί δικαιούχοι αυτών και παρά το γεγονός ότι τα αρμόδια Κεντρικά Λιμεναρχεία έσπευσαν έγκαιρα και άμεσα να αποστείλουν το σύνολο των δικαιολογητικών - αποδεικτικών για τις πραγματοποιήσεις των επιθεωρήσεων, προς το σκοπό καταβολής των δαπανών αποζημιώσεως για το χρονικό διάστημα 2008-2013 στα μέλη των ΤΚΕΠ, στην αρμόδια υπηρεσία ΥΝΑΝΠ/ΓΔΟΥ/ΔΟΔ/ΤΕΟΘ, με το αιτιολογικό ότι, δεν ήταν δυνατό να ενταλματοποιηθούν,  λόγω μη τήρησης των περί αναλήψεων διατάξεων κατά έτος δημιουργίας τους, καθώς και λόγω έλλειψης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Στα πλαίσια προσπάθειας επίλυσης της εκκρεμότητας, εκδόθηκε ο Ν. 4150/2013, στον οποίο με το άρθρο 58 προβλέφθηκε ότι, «Οι δαπάνες αποζημιώσεων των μελών των τοπικών κλιμακίων επιθεώρησης πλοίων που πραγματοποιήθηκαν από 1.12.2008 έως την έκδοση του παρόντος νόμου και οι δαπάνες Υγειονομικών Επιτροπών Απογραφομένων Ναυτικών Εργατών θαλάσσης από 1.7.2010 μέχρι την έκδοση του παρόντος νόμου, οι οποίες δεν ενταλματοποιήθηκαν, δύνανται να πληρωθούν μέχρι τις 31.12.2013, εφόσον πραγματοποιήθηκαν εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του αρμόδιου φορέα των αντίστοιχων οικονομικών ετών».

 Επιπλέον, με το άρθρο 15 παρ.6  Ν.4404/2016 προβλέφθηκε ότι :
 «Οι δαπάνες αποζημιώσεων των μελών των Τοπικών Κλιμακίων Επιθεώρησης Πλοίων που πραγματοποιήθηκαν από 1.12.2008 έως τις 31.12.2013, οι δαπάνες Υγειονομικών Επιτροπών Απογραφομένων Ναυτικών Εργατών Θαλάσσης από 1.1.2010 έως τις 31.12.2013 καθώς και οι δαπάνες Επιτροπής Σχεδιασμού και Ασφάλειας Λιμένων (ΓΓΛΛΠ) (ΕΣΑΛ) και Επιτροπής Ελέγχου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων (ΕΕΕΕΠ) έτους 2009, οι οποίες δεν ενταλματοποιήθηκαν, δύνανται κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στο άρθρο 140 παρ. 3 του ν. 4270/2014, να πληρωθούν εντός του τρέχοντος ή του επόμενου οικονομικού έτους, εφόσον πραγματοποιήθηκαν εντός των εγκεκριμένων πιστώσεων του προϋπολογισμού του αρμόδιου φορέα των αντίστοιχων οικονομικών ετών.»

Κύριε Υπουργέ
 παρακαλούμε,  να λάβετε υπόψη σας το παρόν υπόμνημά μας, κατανοώντας το νόμιμο όσο και δίκαιο του αιτήματός των συναδέλφων πανελλαδικά  και επομένως να μεριμνήσετε, ως καθ’ ύλην αρμόδιος Υπουργός από την μια και ως κατ’ εξοχήν αρωγός μας από την άλλη, στην άρση της επί σειρά ετών αδικίας σε βάρος  των στελεχών  ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και των λοιπών δικαιούχων .


Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     ΚΥΡΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ               ΜΠΡΟΥΣΟΒΆΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου