Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Προσχηματική και άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος η συγκρότηση επιτροπής για τις οργανικές θέσεις .


Toυ Κυράνη Κων/νου

 Είναι γνωστό σε όλους ότι από το 2014 , μετά και την εφαρμογή του Κανονισμού  79/2014 «Κατανομή οργανικών θέσεων προσωπικού στις οργανικές μονάδες Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» και το Π.Δ. 81/2014 (Λιμενικός Καλλικράτης) το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή απέκτησε το ρόλο του ΄΄Προκρούστη΄΄ λόγω της μείωσης των οργανικών θέσεων αλλά και το κλείσιμο λιμενικών αρχών διαμορφώνοντας συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στην εργασιακή μας  καθημερινότητά .

 Κομβικό έτος το 2015, με την έξαρση του μεταναστευτικού υποχρεώνοντας τις ήδη μειωμένες υπηρεσίες της ηπειρωτικής Ελλάδος να ενισχύσουν με προσωπικό τα νησιά του Αιγαίου που έδιναν καθημερινό αγώνα για τη προστασία της Εθνικής μας ακεραιότητας, αντιμετωπίζοντας με σεβασμό την αξιοπρέπεια εκατομμυρίων μεταναστών που βρήκαν ως μοναδική διέξοδο ζωής ,τη χώρα μας.


Θα πρέπει να τονιστεί ότι σε όγκο το μεταναστευτικό παραμένει στα ίδια επίπεδα μέχρι τις μέρες μας, με μόνη διαφορά τη διαχείριση του προβλήματος με πιο αποτελεσματικό τρόπο από πλευράς μας, χωρίς αυτό ,όμως , να οδηγεί στην αποδέσμευση δυνάμεων τόσο σε προσωπικό όσο και επιχειρησιακά μέσα.

Τα τελευταία χρόνια βασικό στοιχείο του διεκδικητικού πλαισίου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αποτελεί η αναγκαιότητα αύξησης των οργανικών θέσεων .

Σοβαρό μειονέκτημα και τροχοπέδη, στις όποιες καλές προθέσεις των κατά καιρό Υπουργών του ΥΝΑΝΠ, αποτελεί η μνημονιακή δέσμευση-απαγόρευση για προσλήψεις πέραν των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων .

Κατά συνέπεια θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η οργανική σύνθεση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να υπερβεί το σημερινό της όριο των 8.000 θέσεων .

Αντί αυτού η μόνη μέχρι και σήμερα η προσπάθεια αύξησης είναι αυτή των αρμοδιοτήτων και όχι των θέσεων.

Συγκεκριμένα σε νομοσχέδιο που πρόσφατα κατατέθηκε για διαβούλευση και πλέον βρίσκεται στο δρόμο προς ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων, προβλέπεται η επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ σε αιγιαλό και παραλία ,οι οποίες μέχρι και σήμερα ανήκαν στην Αστυνομία.   

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι οι επιπρόσθετες αρμοδιότητες σε συνάρτηση με τα ανωτέρω αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τη δυναμική του σώματος .

Σε όσους  υποστηρίζουν ότι η αύξηση των αρμοδιοτήτων θα ανοίξει το δρόμο για αύξηση των οργανικών θέσεων η απάντηση είναι μία : η ευκαιρία μας αυτά τα χρόνια ήταν μία <<το μεταναστευτικό >> αλλά δυστυχώς από ότι φαίνεται τη χάσαμε.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το ότι ,ενώ μέχρι και πρόσφατα η πρόταση της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. για αύξηση των οργανικών θέσεων δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτή από πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αφού δεν καθίστατο τεχνικά ρεαλιστική λόγω μνημονίου, την επομένη της έκθεσης της διάταξης για τις αρμοδιότητες σε αιγιαλό και παραλία στη δημόσια διαβούλευση ,συγκλήθηκε επιτροπή που θα εξετάσει την ανακατανομή των οργανικών θέσεων σε μία προοπτική που θα προσδώσει αύξηση θέσεων σε ποσοστό 20-25% !!!

Η επιτροπή αυτή έχει ως μέλη της τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. και Π.Ε.Α.Λ.Σ. οι οποίοι, να σημειωθεί ότι , τους τελευταίους μήνες δεν συμμετείχαν σε καμία δράση του ΥΝΑΝΠ σε θέματα που αφορούν στο μέλλον του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και των υπηρετούντων σε αυτό.

Είναι πασιφανές ότι η επιτροπή δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς :
·        Δεν έχει διασφαλιστεί από τη Κυβέρνηση η όποια αύξηση οργανικών θέσεων.
·        Δεν έχουν ληφθεί υπ΄όψιν οι νέες αρμοδιότητες σε αιγιαλό και παραλία που αναμένεται να μας ΄΄αναδείξουν΄΄ως ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ από το καλοκαίρι του 2019.
·        Ήδη σε διάφορα νομοθετήματα στελεχώνονται Λιμενικές Αρχές που απαιτούν αύξηση-μετακίνηση οργανικών θέσεων σε χρόνο ενεστώτα.

Επίσης αξιολογώντας τις πραγματικές ανάγκες των περιφερειακών υπηρεσιών όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί από τις Ενώσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. θα απαιτηθούν με τον ελάχιστο δυνατό προϋπολογισμό 500 οργανικές θέσεις ώστε να ανακτηθεί η απολεσθείσα δυναμική των Λιμενικών Αρχών της Ηπειρωτικής Ελλάδος συμπεριλαμβανομένου και αυτών της Κρήτης.

Σε περίπτωση ανακατανομής και μόνο (χωρίς αύξηση), υπάρχει η δυνατότητα αυτές οι θέσεις να αντληθούν από την Κεντρική Υπηρεσία και τις Λιμενικές Αρχές της Αττικής ;
H απάντηση είναι πως όχι.

Στα λίγα θετικά της επιτροπής η κατάθεση των ποιοτικών στοιχείων που αφορούν στα στελέχη και τις υπηρεσίες του Σώματος και υπό προϋποθέσεις μπορούν σε μελλοντικό χρόνο να βοηθήσουν σε μία θετική αξιολόγηση και προοπτική του επιχειρήματος.

Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση οφείλει να επαναπροσδιορίσει την στάση της απέναντι στη προσφορά των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ , η Ομοσπονδία θα πρέπει να δώσει μάχη ώστε η επιτροπή να έχει αποτέλεσμα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξει αύξηση των οργανικών θέσεων στη πράξη και όχι σε άσκηση επί χάρτου .
                  
Εν κατακλείδι ο τρόπος που το ΥΝΑΝΠ και το Αρχηγείο του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ διαχειρίστηκαν το ΠΔ Μεταθέσεων το οποίο βρέθηκε ΄΄ξαφνικά ΄΄ στο ΣτΕ και ένα βήμα πριν την υπογραφή του ΄΄εν κρυπτώ΄΄ από τη ΠΟΕΠΛΣ  δείχνει το πόσο η Φυσική και Πολιτική ηγεσία επενδύουν στη συνεργασία  με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις. 

  Συμπεραίνεται λοιπόν ότι η συγκρότηση της επιτροπής για τις οργανικές θέσεις είναι προσχηματική και άνευ ουσιαστικού αντικρίσματος και το μόνο που εξυπηρετεί είναι η άνευ αντίδρασης ψήφιση της διάταξης για την αύξηση των αρμοδιοτήτων η οποία χρυσώνεται με το χάπι της δήθεν αύξησης των οργανικών θέσεων .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου