Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Πυρ και μανία οι λιμενικοί με εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων

Σε αναμμένα κάρβουνα… κάθονται οι λιμενικοί του Βόλου. Το «σχέδιο νόμου για την κύρωση συμβάσεων των οργανισμών λιμένων και διατάξεις για το σύστημα λειτουργίας λιμενικής διακυβέρνησης» αυξάνει τις αρμοδιότητες των λιμενικών στην ξηρά και φέρνει αλλαγές στο καθεστώς των μεταθέσεων. Η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος προσανατολίζεται στην πραγματοποίηση ένστολης διαμαρτυρίας, εάν στο νομοσχέδιο δεν συμπεριληφθεί διάταξη που να προβλέπει αύξηση των οργανικών θέσεων.


Ο πρόεδρος της Ενωσης Κώστας Κυράνης είπε ότι ο «Καλλικράτης» και η οικονομική κρίση μείωσε κατά 40% το προσωπικό των λιμεναρχείων στη Μαγνησία. Εδώ και πέντε χρόνια ζητούσαμε αύξηση των οργανικών θέσεων όμως τώρα όχι μόνο δεν έρχεται κόσμος αλλά εκχωρούν και καινούργιες αρμοδιότητες στο λιμενικό Σώμα. Με τα νέα δεδομένα δεν θα μπορούμε να καλύπτουν καν τις βασικές λειτουργικές ανάγκες του λιμενικού στη θάλασσα», επισήμανε ο ίδιος.

Οι νέες αρμοδιότητες είναι η τροχαία και ο αστυνομικός έλεγχος στις παραλίες και στις ακτές, καθήκοντα που μέχρι σήμερα επιτελούν οι δήμοι και οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές.
«Υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις ιδίως από την Ενωση μας η οποία βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Αρχηγείο του λιμενικού Σώματος», σημειώνει ο ίδιος.

Στην Ενωση κυριαρχεί μεγάλη αναστάτωση και με το νέο καθεστώς των μεταθέσεων. Ο κ. Κυράνης εξηγεί ότι «σήμερα οι λιμενικοί που υπηρετούν πολλά χρόνια στο Σώμα έχουν από τα μόρια που συγκεντρώνουν ισχυρό δικαίωμα παραμονής στα σπίτια τους και δεν μετατίθενται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτό πλέον αλλάζει και οι συνάδελφοι θα τίθενται περισσότερο εύκολα στη διάθεση του υπουργείου για μετακινήσεις».

Ολα αυτά τα θέματα οι λιμενικοί τα εξέθεσαν ήδη τη Δευτέρα στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη, όμως δεν έλαβαν συγκεκριμένη απάντηση. Η γενικόλογη δέσμευση που πήραν είναι ότι το θέμα με την αύξηση των οργανικών θέσεων θα λυθεί.
Η Ενωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδος προσανατολίζεται έτσι σε κινητοποίηση.

 «Συγκριτικά με το 2013 αυτή τη στιγμή υπηρετεί στα λιμεναρχεία σχεδόν το μισό προσωπικό. Αρα το αποτέλεσμα των αλλαγών θα είναι να εργαζόμαστε περισσότερο και να παρέχουμε λιγότερες υπηρεσίες στον πολίτη. Περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις του υπουργού. Διαφορετικά θα κινητοποιηθούμε», τονίζει.
Να επισημανθεί ότι ο Καλλικράτης έφερε στο Λιμενικό Σώμα υπερσυγκεντρωτισμό λιμενικών του Βόλου και της Μαγνησίας στην Αθήνα.

Οι τροποποιήσεις που έγιναν σε συνδυασμό και με την υποχρεωτική μετακίνηση λιμενικών στο Ανατολικό Αιγαίο λόγω του μεταναστευτικού, έχει φέρει μείωση του προσωπικού έως και 40%. Πλέον τα λιμεναρχεία δουλεύουν χάρη στο φιλότιμο των λιμενικών και την άψογη συνεργασία που έχουν για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Συγκεκριμένα, στο Λιμεναρχείο Βόλου υπηρετούσαν το 2014 (έτος που εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης) 170 άτομα, ενώ σήμερα 120 άτομα. Στο Λιμεναρχείο Σκοπέλου αντίστοιχα υπηρετούσαν 30 λιμενικοί, ενώ σήμερα δέκα οχτώ. Στο Λιμεναρχείο Αλοννήσου αντίστοιχα, υπηρετούσαν 15 άτομα, ενώ σήμερα είναι μόλις δέκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου