Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Απαρχαιωμένες υπηρεσιακές ταυτότητες στελεχών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.


Μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η ΩΠ:280417/04-20 διαταγή του Αρχηγείου του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ αναφορικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Και αυτό γιατί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι είναι το γεγονός ότι το έντυπο της υπηρεσιακής ταυτότητας δεν αναγνωρίζεται σε καμία χώρα ως επίσημο ούτε φυσικά ως ταξιδιωτικό έγγραφο. 


Έτσι λοιπόν τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ είναι ίσως οι μόνοι Έλληνες που για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό υποχρεούνται να εκδώσουν διαβατήριο καθώς η υπηρεσιακή τους ταυτότητα δεν αναγνωρίζεται. 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συναδέλφων που για να μετακινηθούν αεροπορικώς εντός Ελλάδος με πτήσεις που προέρχονται από το εξωτερικό η "παραδοσιακή" υπηρεσιακή ταυτότητα δεν γίνεται δεκτή.

Για το λόγο αυτό ύστερα από πρόταση της ΠΟΕΠΛΣ και μετά από επί σειρά ετών πιέσεις των συνδικαλιστικών ενώσεων, στο Άρθρο 67 του νόμου 4504/17 θεσπίζεται η έκδοση σύγχρονου εντύπου ταυτοτήτων των Λιμενικών ώστε αυτές να αποτελούν εφεξής και ταξιδιωτικό έγγραφο. 

Σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο και ύστερα από σχετική απόφαση του ΥΝΑΝΠ , εντός διμήνου και με έναρξη την 1-1-2018 θα ξεκινούσε η έκδοση του νέου εντύπου .
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι προκειμένου να μειωθεί το κόστος της εκτύπωσης της ταυτότητας στο 1/3, είχε συμφωνηθεί προφορικά με το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ η παραχώρηση της ανάλογης μήτρας που θα εκτυπώνονται οι ταυτότητες των συναδέλφων Αστυνομικών. 

Όμως και αυτή η διάταξη ,όπως πολλές άλλες ,του νόμου 4504/17 (βλέπε Στρατιωτική θητεία, ΕΟΠΠΥ ,κλπ) παρέμεινε στα αζήτητα για πολύ καιρό. 

Σε μια Ελλάδα που οι εξελίξεις τρέχουν ,τη στιγμή μάλιστα που από το ΥΠτΠ ετοιμάζεται διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προαναγγέλει τον ενιαίο αριθμό που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, αν μη τι άλλο είναι οπισθοδρομικό το να μιλάμε για έκδοση ταυτότητας στελεχών Σ.Α. ,σε ένα πλαστικοποιημένο χαρτί, που ως βάση του έχει ένα σήμα του ΥΕΝ από το 2006!

Ευελπιστούμε πως κάποια στιγμή στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ο εκσυγχρονισμός σε ανάλογα ζητήματα να μην ακολουθεί ρυθμούς χελώνας, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής και να είναι αντάξιος της προσφοράς και του έργου που επιτελούμε . 

Για το Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                         Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΚΥΡΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ               ΒΟΥΤΣΗΣ ΛΟΥΚΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου