ΚΥΡΑΝΗΣ Κωνσταντίνος
Πρόεδρος ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος
Ταμίας Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα το ασφαλιστικό των Ένστολων αποτελεί ίσως το πλέον φλέγον θέμα που απασχολεί τους συναδέλφους.
Οι άδικη μεταχείριση και η απότομη μετάβαση των καταταγέντων '90-'95 οι οποίοι θα υποχρεωθούν σε εργασία μέχρι και δέκα πέντε (15) χρόνια επιπλέον, δημιούργησε ασφαλιστικό χάσμα διακρίνοντας του ασφαλισμένους σε προνομιούχους και αδικημένους.
Οι άδικη μεταχείριση και η απότομη μετάβαση των καταταγέντων '90-'95 οι οποίοι θα υποχρεωθούν σε εργασία μέχρι και δέκα πέντε (15) χρόνια επιπλέον, δημιούργησε ασφαλιστικό χάσμα διακρίνοντας του ασφαλισμένους σε προνομιούχους και αδικημένους.
Επιπροσθέτως το χρονικό πλάνο εργασίας 40 ετών ή μέχρι το 60ο έτος προκαλεί ερωτήματα για το πώς οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας μπορούν να ανταποκριθούν ως εργαζόμενοι στο δρόμο και θάλασσα σε ηλικία γήρατος.
Δυστυχώς όμως η Ομοσπονδία και παρά τις αντιδράσεις μελών του Δ.Σ. αλλά και πολλών συναδέλφων για την σκληρή μετάβαση στα νέα δεδομένα του Ασφαλιστικού την αντιμετώπισε "χαλαρά" και σε πολλές περιπτώσεις αδιάφορα.
Αυτό όμως που έχει περάσει στα ψιλά γράμματα και ως συνδικαλιστικό κίνημα οφείλουμε να πράξουμε πέραν όλων των άλλων ασφαλιστικών διεκδικήσεων, κοιτώντας στα μάτια κάθε νέο συνάδελφο, είναι η ανάδειξη και άρση των αδικιών του ασφαλιστικού Μεσαίωνα που θα βιώσουν οι καταταγέντες μετά την 1.1.2011 καθώς σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 & 2 του άρθρ. 2 του Ν. 3865/2010, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και στρατιωτικοί, που κατατάσσονται από την 1-1-2011 και εντεύθεν, εξαιρούμενων των ασφαλισμένων στο Δημόσιο μέχρι την 31-12-2010, υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ για την υγειονομική περίθαλψη, την επικουρική σύνταξη και το εφάπαξ βοήθημα συνεχίζουν την ασφάλιση όπως και οι υπόλοιποι μέχρι σήμερα ασφαλισμένοι.
Η ανωτέρω ρύθμιση, διαχωρίζει εκ νέου τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας και τους Στρατιωτικούς σε κατηγορίες και θα έχει μελλοντικά ως συνέπεια για τους μετά την 1.1.2011:
1. Nα υπάγονται στις κοινές διατάξεις του Ι.Κ.Α. και συνεπώς τεκμαίρεται ότι θα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν με την συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας αλλά και του 62ου έτους της ηλικίας.
2. Nα έχουν την δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας (θεμελιωτικού –πλασματικού) μόνο της στρατιωτικής θητείας και καμίας άλλης υπηρεσίας (μάχιμη 5ετια, ΚΕΑ, ΜΥΑ, πτητικά).
Διασφαλίζοντας για όλους τους συναδέλφους ένα ευοίωνο ασφαλιστικό μέλλον η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. οφείλει να αξιοποιήσει κάθε δύναμή της ώστε να οδηγηθούμε σε μία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που η κάθε μεταβατική της περίοδος να είναι δίκαιη και ομαλή, ώστε ο τελικός παρανομαστής να μην δημιουργεί δυσανάλογα κενά και αδικίες.
Σε ένα επαγγελματικό βίο που οι ιδιαίτερες συνθήκες (διαρκής έκθεση σε κινδύνους, σωματική καταπόνηση, έτη εργασίας σε σκάφη, υπηρετούντες σε ΚΕΑ-ΜΥΑ- Εναέρια μέσα) χαρακτηρίζουν την δυσκολία της υπηρεσίας σε Σ.Α. & Ε.Δ., είναι πασιφανές ότι απέχουμε παρασάγγας από τους εργαζόμενους σε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τα ασφαλιστικά μας δεδομένα χρίζουν διαφορετικού χειρισμού.
Ως εκ τούτου κρίνεται επιβεβλημένη η τροποποίηση της διάταξη της παρ. 4 του άρθρ. 1 του Ν.3865/2010 περί ρύθμισης, με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο των αρμόδιων Υπουργείων, των θεμάτων που αφορούν το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και Στρατιωτικών που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και προτείνεται να υποβληθεί άμεσα αίτημα νομοθετικής ρύθμισης στους αρμόδιους Υπουργούς προσαρμόζοντας τους καταταγέντες μετά την 1.1.2011 στα ασφαλιστικά δεδομένα των υπολοίπων στελεχών καθώς πέραν των ανωτέρω, θα πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι για την ασφάλιση, ως προς τη σύνταξη, στο Δημόσιο, ο χρόνος υπηρεσίας των υπηρετούντων σε ειδικές μονάδες ή ο χρόνος όπου αυτοί (Ένστολοι) τελούν σε κατάσταση ενέργειας ΚΕΑ-ΜΥΑ-Εναέρια μέσα, λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο ως προς τη σύνταξη (υπό προϋποθέσεις) και παρόμοιο καθεστώς στο ΙΚΑ δεν υφίσταται.
Το ασφαλιστικό μας σύστημα θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και η μόνη περίπτωση να οδηγηθούμε σε ομαλή μετάβαση είναι η βελτίωση μέσα από διαβούλευση, αν όχι η κατάργηση, των επίμαχων διατάξεων του Ν.3865/2010 και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε ως Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για όλους και όχι για τους λίγους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου