Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Εφερναν «καραβιές» μεταναστών στη Μαγνησία και στη Χαλκιδική

Συνταξιούχοι του λιμενικού και της αστυνομίας στο κύκλωμα 
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν το πολυδαίδαλο κύκλωμα που εκμεταλλευόταν με τον πιο στυγνό τρόπο το δράμα χιλιάδων λαθρομεταναστών, μετατρέποντας και τη χώρα μας σε ξέφραγο αμπέλι. 
Η Διεύθυνση Εσωτερικών υποθέσεων εξάρθρωσε μία πολυμελή εγκληματική οργάνωση παράνομης διακίνησης μεταναστών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aπό τα παράλια της Τουρκίας έφεραν χιλιάδες μετανάστες σε Χαλκιδική και Μαγνησία. Από εκεί με φουσκωτά είτε σε φορτηγά με βουλγαρικές πινακίδες, τους πήγαιναν σε χώρες της Ε.Ε. Το ποσό που λάμβανε το κύκλωμα ήταν 2.000 με 3.000 ευρώ για κάθε μετανάστη. 
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν δύο συνταξιούχοι ναυτικοί, οι οποίοι μάλιστα φέρονται να είναι και ηγετικά στελέχη του κυκλώματος, ένας απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού σώματος, ένας αρχιφύλακας, μία τραπεζική υπάλληλος, ενώ αναζητούνται και δύο αλλοδαποί ως μέλη της οργάνωσης που μάλιστα είναι και αδέλφια από τη Συρία.
Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο συνταξιούχους ναυτικούς 67 και 52 ετών, μία 42χρονη τραπεζική υπάλληλο, έναν 50χρονο αρχιφύλακα που υπηρετεί στην Αττική και τον 50χρονο απόστρατο αξιωματικού του Λιμενικού σώματος. 
Τα μέλη του συνδικάτου του εγκλήματος χρησιμοποιώντας σκάφη, έφερναν λαθρομετανάστες από την Τουρκία και στη συνέχεια τους προωθούσαν είτε σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας είτε και στο εξωτερικό. Τα χρήματα που είχαν αποκομίσει είναι ιλιγγιώδη και μάλιστα εν συνεχεία μέσω διαδικασιών "ξεπλύματος μαύρου χρήματος" τα νομιμοποιούσαν.  
Για την ίδια υπόθεση έχει συλληφθεί και ένας ανώτερος Αξιωματικός της Ελληνικής αστυνομίας για τον οποίο έχει ήδη σχηματιστεί αυτοτελής δικογραφία για υπεξαγωγή εγγράφων,  παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος. 
Το κύκλωμα αποβίβαζε στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους από τα παράλια της Τουρκίας σε παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας και στη συνέχεια τους μετέφεραν με λεωφορεία ή φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Για κάθε έναν λαθρομετανάστη, το κύκλωμα λάμβανε το ποσό των 2.000 - 3.000 ευρώ.
Ως προς τον καταμερισμό των επιμέρους δραστηριοτήτων, ο 52χρονος ημεδαπός είχε το «ρόλο» του κεντρικού οργανωτή και ενεργούσε κατ’ εντολή του 67χρονου ημεδαπού, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την προμήθεια και τη διάθεση των κατάλληλων σκαφών για την μεταφορά των μη νόμιμων μεταναστών καθώς και για την διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών. 
Ο Αρχιφύλακας είχε το «ρόλο» του προπομπού κατά τις μετακινήσεις των μη νόμιμων μεταναστών, εντός της ελληνικής επικράτειας, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ύψους 2.000 ευρώ, κάθε φορά. Πιο αναλυτικά, κινούμενος με διαφορετικά ιδιωτικά οχήματα, παρείχε «κάλυψη» σε περίπτωση αστυνομικών ελέγχων και για το σκοπό αυτό έφερε τη στολή του και υπηρεσιακό φορητό ασύρματο. 
Ο απόστρατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος, συμμετείχε ενεργά και παρείχε πληροφόρηση σχετικά με τους ελέγχους και τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και στην επιλογή του παράκτιου σημείου, από όπου θα πραγματοποιούνταν η μεταφορά και επιβίβαση των αλλοδαπών στα σκάφη του κυκλώματος. 
Ο 48χρονος υπήκοος Συρίας, που αναζητείται, αναλάμβανε την πλοήγηση των σκαφών, που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για την παράνομη διακίνηση – προώθηση των μεταναστών. 

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου