Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

H επόμενη μέρα.

 Σενάριο επιστημονικής φαντασίας φαντάζει τα όσα βιώνουμε ως στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ τα τελευταία χρόνια των Μνημονίων.
Περικοπές μισθών και απώλεια ασφαλιστικών κεκτημένων σε ένα συντελεστή με σταθερές απώλειες.
Του Κυράνη Κων/νου 
Προέδρου ΕΠΛΣ Κεντρ.Ελλάδος 
& Ταμία ΠΟΕΠΛΣ
Τα όσα περιγράφονται και σταδιακά εφαρμόζονται βάση των μνημονίων, δείχνουν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο ,έχοντας την κυβερνητική συνεργασία ως δεδομένη εφαρμόζοντας παράλληλα ένα μακροχρόνιο πλάνο προσαρμοσμένο στην ψυχολογία και στα ιδιαίτερα αντανακλαστικά των ένστολων.
 Οι περικοπές στους μισθούς και συντάξεις ,η κατάργηση των δώρων ,η αύξηση των ορίων ηλικίας , οι απώλειες στα εφάπαξ ήταν ένα σαφές μήνυμα σε όλους του ένστολους ότι οι αρνητικές εξελίξεις δεν έχουν τέλος .

Πολλοί πίστεψαν ότι τα δύσκολα τελείωσαν και τα καλύτερα έπονται.

Χαρακτηρίστηκαν ως ΄΄γραφικοί ΄΄ και  ΄΄ κινδυνολόγοι΄΄ όσοι μιλούσαν για επώδυνες επερχόμενες εξελίξεις σε μισθολόγια ,ασφαλιστικό και ταμεία.   

Η απόφαση του ΣτΕ αποτέλεσε μία θετική εξέλιξη και δικαίωση όσων πιστεύουν στους θεσμούς και στην δυναμική του Συνδικαλιστικού μας κινήματος .

Η 6-8-2014 όμως θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως η Μαύρη ημέρα των εργαζόμενων στα Σ.Α και στις Ε.Δ.
Στην πραγματικότητα το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, βάζει ταφόπλακα στα ταμεία μας καθώς οι τραγικές αλλαγές που προβλέπονται με αυτό, μας καθιστά ουσιαστικά ανασφάλιστους και τα ταμεία μας έρμαιο των ορέξεων των Κυβερνόντων.

Δυστυχώς όμως τα όσα ψηφίστηκαν δεν ήταν άγνωστα και δεν ανακαλύφθηκαν τον τελευταίο μήνα.

Αποτελούσαν μνημονιακές υποχρεώσεις και ο κάθε πονηρά σκεπτόμενος θα έλεγε ότι ΄΄ τεχνηέντως ΄΄ αποκρύφτηκαν.

Δεν είναι τυχαίο ότι μία κυβέρνηση που κινείται στα όρια της πτώσης αναγκάστηκε να ψηφίσει όλα τα επώδυνα του πολυνομοσχεδίου με οριακή  πλειοψηφία, αντικαθιστώντας μάλιστα τον Βουλευτή της ΝΔ και πρώην συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ  Δημήτρη Κυριαζίδη όταν δήλωσε ότι θα το καταψηφίσει.

Στα όσα περίεργα και αρνητικά συνέβησαν θα πρέπει να προστεθεί και η παντελής έλλειψη ενημέρωσης από κάθε πηγή που όφειλε να γνωρίζει τα τεκταινόμενα αλλά και η άγνοια της επικινδυνότητας των όσων επρόκειτο να επιβληθούν με τα τρία Μνημόνια.
Η ρήτρα του ΄΄ Αξιόμαχου ΄΄ όπως θα αποτυπωθεί στην Υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα δεδομένα λειτουργίας των ταμείων μας ,θα είναι το μεγάλο στοίχημα όλων των εμπλεκόμενων,ώστε να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και η βιωσιμότητα υπέρ του συνόλου των εργαζόμενων σε ΣΑ& ΕΔ.

Παράλληλα και ταυτόχρονα με την διαδικασία της επιστροφής μισθών και αναδρομικών σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι με μέριμνα των Αρχηγών των ΕΔ έχει συσταθεί  επιτροπή μισθολογίου με επικεφαλής τον  γραμματέα του ΥΠΕΘΑ συμμετέχοντας όλοι οι κλαδάρχες οικονομικών των Γενικών Επιτελείων.  

Κάτι ανάλογο φυσικά δεν υφίσταται στα Σώματα Ασφαλείας ,ούτε βέβαια είναι ενήμεροι οι συνδικαλιστικοί φορείς για την αναγκαιότητα υποβολής προτάσεων για νέο μισθολόγιο.

Συνεκτιμώντας τα όσα μας διαβεβαίωναν και τα όσα έγιναν ,τα όσα υπολογίζαμε και τα όσα βιώνουμε ,τα όσα μας έταξαν και τα όσα τελικά εισπράττουμε κρίνεται επιβεβλημένο η επόμενη ημέρα να μας βρει πιο έτοιμους και καλύτερα προετοιμασμένους.

Η  συνεργασία με εξειδικευμένους  οικονομολόγους και εργατολόγους θα οχυρώσει την ήδη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από τις Συνδικαλιστικές ομοσπονδίες.

Η ορθή ερμηνεία των όσων προβλέπουν τα μνημόνια θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο ,οι αναλογιστικές μελέτες των ταμείων θα μας δώσουν σαφή εικόνα της δυναμικής και της βιωσιμότητας τους ,οι πρωτοβουλίες για δυναμικές αλλαγές όπως αυτή της δυνατότητας της επιλογής καταβολής του ΒΟΕΑ αλλά και της διασφάλισης των ταμείων Αρωγής θα δώσουν λύσεις εκεί που στο μέλλον δεν θα υπάρχουν επιλογές .

Τα σημεία των καιρών επιβάλλουν άμεση αντίδραση ,διαρκή επαγρύπνηση ,γρήγορα αντανακλαστικά και ανάληψη πρωτοβουλιών καθώς τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν θα έχουν διαρκώς αρνητικό πρόσημο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου